FB

May 10, 2022 | 10:16

Studim / Të jetosh në zona me më shumë gjelbërim mund të rrisë përmirësimin e funksionit njohës

Funksioni kognitiv në moshën e mesme është një parashikues i fortë nëse një person mund të zhvillojë demencë më vonë në jetë. Një studim i ri ka zbuluar se rritja e hapësirës së gjelbër në zonat e banuara mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të njohjes dhe se kjo lidhje mund të shpjegohet me një reduktim të depresionit, i cili është gjithashtu një faktor rreziku për demencë.

green-space-cognition-neurosinces-public

Studimi zbuloi se ekspozimi ndaj hapësirës së gjelbër rreth shtëpisë dhe lagjes mund të përmirësojë shpejtësinë dhe vëmendjen e përpunimit, si dhe të rrisë funksionin e përgjithshëm njohës.Rezultatet treguan gjithashtu se depresioni i ulur mund të ndihmojë në shpjegimin e lidhjes midis hapësirës së gjelbër dhe njohjes, duke forcuar kërkimet e mëparshme që kanë lidhur ekspozimin ndaj parqeve, kopshteve të komunitetit dhe gjelbërimit të tjerë me përmirësimin e shëndetit mendor. “Ky studim është ndër të paktët që ofron prova se hapësira e gjelbër mund të përfitojë funksionin njohës në moshat më të vjetra. Gjetjet tona sugjerojnë që hapësira e gjelbër duhet të hetohet si një qasje potenciale në nivel popullsie për të përmirësuar funksionin njohës.”

foradults60a

Përveç depresionit, studiuesit ekzaminuan gjithashtu rolet e mundshme të ndotjes së ajrit dhe aktivitetit fizik në shpjegimin e lidhjes midis hapësirës së gjelbër dhe funksionit njohës, dhe ata u befasuan kur gjetën vetëm prova të depresionit si një faktor ndërmjetësues. Ndërsa studimi tregon prova të kësaj lidhjeje, metrika e hapësirës së gjelbër që studiuesit përdorën për të matur ekspozimin e hapësirës së gjelbër nuk bën dallimin midis llojeve specifike të vegjetacionit. Në një projekt të ri, Pescador Jimenez do të aplikojë algoritme të mësimit të thellë në imazhet e Google Street View për të kuptuar më mirë se cilët elementë specifikë të gjelbërimit, si pemët ose bari, mund të jenë faktorët nxitës për shëndetin.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi neurosciencenews.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top