FB

April 17, 2024 | 7:36

Studimi britanik heton përfitimet e mundshme të notit në natyrë për simptomat e depresionit

 

Në një përpjekje pioniere, studiuesit në Britani po nisin studimin e parë në shkallë të gjerë për të eksploruar përfitimet e notit në natyrë në reduktimin e simptomave të depresionit. Kjo nismë vjen mes një rritjeje të sfidave të shëndetit mendor, veçanërisht gjatë pandemisë Covid-19.

notim

I udhëhequr nga ekspertë nga Universiteti i Portsmouth dhe Sussex Partnership NHS Foundation Trust, studimi synon të rekrutojë qindra pjesëmarrës në të gjithë Anglinë për të vlerësuar efektet e mundshme terapeutike të larjes në ujë të hapur në mirëqenien mendore.

Vendimi për të nisur këtë hulumtim buron nga njohja në rritje e notit në natyrë si një rrugë e mundshme për përmirësimin e mirëqenies së përgjithshme. Studimet e mëparshme kanë sugjeruar një lidhje midis zhytjes në mjedise natyrore ujore dhe përmirësimit të rezultateve të shëndetit mendor.

Nisma vjen pas një prove klinike paraprake të kryer vitin e kaluar, e cila dha rezultate inkurajuese. Dr. Heather Massey, bashkë-drejtuese e studimit të ri, shprehu optimizëm në lidhje me gjetjet fillestare, duke theksuar reduktimet e simptomave të depresionit dhe ankthit të vërejtura tek pjesëmarrësit në grupin e notit në natyrë.

Studimi i ardhshëm, i titulluar “Jashtë”, do të zgjasë mbi dy vjet e gjysmë dhe do të përfshijë 15 vende në të gjithë Anglinë. Studiuesit do të monitorojnë nga afër pjesëmarrësit me depresion të butë deri në mesatar për të vlerësuar ndikimin e notit në natyrë në shëndetin e tyre mendor gjatë një periudhe 38-javore pas provës.

Protokolli i kërkimit përfshin vlerësimin e ndryshimeve në simptomat depresive, nivelet e ankthit, vëmendjen dhe efektivitetin e mundshëm të kostos së notit në natyrë si një ndërhyrje terapeutike. Për më tepër, konsideratat e sigurisë do të jenë parësore gjatë gjithë studimit.

Hulumtimi zbulon përfitimet e notit në natyrë

Pjesëmarrësit me prejardhje të ndryshme po kërkohen të marrin pjesë në seancat e notit të zhvilluara në mjedise të ndryshme, duke përfshirë notin në det, liqenet dhe pishinat e jashtme gjysmë të ngrohta në të gjithë Anglinë. Nisma synon të ofrojë një qasje holistike për kujdesin ndaj shëndetit mendor, duke shfrytëzuar mjedisin natyror për të promovuar mirëqenien.

Richard Williams, një pjesëmarrës në provën fillestare, ndau përvojën e tij transformuese me notin në natyrë, duke theksuar ndikimin e tij të thellë në udhëtimin e tij të rimëkëmbjes së shëndetit mendor. Dëshmia e tij nënvizon potencialin e notit në natyrë si një strategji terapeutike plotësuese për individët që përballen me depresionin dhe ankthin.

Clara Strauss, zëvendës drejtoreshë kërkimore në Sussex Partnership, nënvizoi rëndësinë e këtij studimi në zgjerimin e repertorit të opsioneve të trajtimit në dispozicion për individët që jetojnë me depresion. Nëse është i suksesshëm, noti në natyrë mund të shfaqet si një shtesë e vlefshme për ndërhyrjet ekzistuese të shëndetit mendor, duke ofruar një qasje holistike dhe të arritshme për promovimin e mirëqenies.

Duke hedhur dritë mbi përfitimet e mundshme të notit në natyrë për shëndetin mendor, ky studim novator përpiqet të hapë rrugën për qasje inovative dhe gjithëpërfshirëse për kujdesin ndaj shëndetit mendor në Britani dhe më gjerë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top