FB

September 8, 2021 | 8:05

Studimi sugjeron numrin e ri të hapave ditorë për përfitimet shëndetësore dhe nuk është 10.000

Nuk ka asnjë numër magjik kur bëhet fjalë për stërvitjen, por kjo nuk do të thotë që numrat nuk janë të rëndësishëm. Kur bëhet fjalë për ecjen, shifra më e qartë që shumë prej nesh mendojnë është 10.000 – e idealizuar si objektivi për të arritur në drejtim të hapave të përditshëm të nevojshëm për të përmirësuar shëndetin tonë. Ka dëshmi që e mbështesin atë gjithashtu. Një numër studimesh në vitet e fundit kanë treguar se bërja e më shumë hapave në baza ditore lidhet me më pak rrezik të vdekjes së hershme dhe nuk ka rëndësi se nga vijnë ato hapa.

Sigurisht, çdo analizë është paksa e ndryshme dhe asnjë grup nuk është i njëjtë. Për shkak të kësaj, shkencëtarët vazhdojnë të bëjnë zbulime të reja, shtesë, se sa e mirë është bërja e X hapave për njerëzit, si dhe identifikimi se kush do të përfitojë dhe sa.

Në studimin e fundit për të eksploruar këtë territor, një ekip i udhëhequr nga epidemiologia e aktivitetit fizik Amanda Paluch nga Universiteti i Massachusetts, Amherst gjurmoi një grup prej mbi 2,000 burrash dhe grash të Zinj dhe Bardhë të moshës së mesme, me origjinë nga katër qytete të ndryshme të SHBA. Grupi, me një moshë mesatare pak më shumë se 45 vjeç, mbante akselerometra që gjurmonin numrin e tyre të përditshëm të hapave dhe intensitetin e hapave gjatë orëve të zgjimit, ndërsa ata vazhdonin jetën e tyre.

Eksperimenti filloi në 2005 dhe pjesëmarrësit u ndoqën në intervale të rregullta deri në vitet 2018, nga e cila pika 72 e grupit fillestar kishte vdekur. Ndërsa natyra vëzhguese e studimit do të thotë që ne nuk mund të nxjerrim përfundime të forta se si ecja (ose jo) rriti shëndetin e njerëzve në eksperiment, mund të identifikojë lidhjet midis niveleve të aktivitetit dhe rezultateve shëndetësore në grup.

Më e rëndësishmja, studiuesit zbuluan se individët që bënin të paktën 7,000 hapa në ditë kishin një rrezik të zvogëluar prej afërsisht 50 deri në 70% të vdekjes së hershme në krahasim me ata që bënin më pak se 7,000 hapa në ditë. Në vetvete, intensiteti i hapit (matja e shpejtësisë së hapave të ndërmarrë) nuk kishte asnjë efekt në vdekshmëri.

Sipas studiuesve, rritja e vëllimit të hapave ditor midis njerëzve më pak aktivë në popullatë mund të japë mbrojtjen më të madhe kundër vdekshmërisë – por pas një pike të caktuar, hapat shtesë duket se nuk kanë efekt përfitues, të paktën në atë rezultat specifik.

“Bërja e më shumë se 10,000 hapave në ditë nuk ishte e lidhur me zvogëlimin e mëtejshëm të rrezikut të vdekshmërisë,” shpjegojnë studiuesit në studimin e tyre.

Ndërsa gjetjet konfirmojnë gjerësisht shumë nga ato që ne tashmë dinim për përfitimet e ecjes, pragu i ri prej 7,000 hapash është një objektiv më i lehtë për t’u arritur sesa 10,000 hapa.

“Hapat në ditë janë një metrikë e thjeshtë, e lehtë për t’u monitoruar dhe bërja e më shumë hapave mund të jetë një mënyrë e mirë për të promovuar shëndetin,” tha Paluch. “7,000 hapa/ditë mund të jetë një qëllim i madh për shumë individë që nuk po e arrijnë këtë.”

Sipas studiueses së aktivitetit fizik Nicole Spartano nga Universiteti i Bostonit, në të ardhmen e afërt mund të presim të dëgjojmë shumë më tepër se si hapat e përditshëm ndikojnë në shëndetin tonë – falë një brezi të ri studimesh të afërta duke përdorur teknologjinë më të fundit të akcelerometrit që nuk ishte në dispozicion në 2005.

“Është e paqartë shkalla në të cilën hapat e matur në monitorët e aktivitetit [të vjetër] krahasohen me hapat e matur nga pajisjet e zakonshme të konsumatorit, duke përfshirë orë të zgjuara, pedometra dhe aplikacione për smartphone,” shkruan Spartano për hulumtimin e ri.

 

 

Burimi / https://www.sciencealert.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top