FB

August 1, 2022 | 9:00

“Të gjithë trupat janë trupa plazhi”: Fushata për të inkurajuar gratë që kanë ‘frikë’ nga bikini

Sa herë jemi ndier jo rehat në plazh, nga vetë mendimi se duhet të veshim bikini? Shprehja “përshtatja e kostumit” sigurisht që nuk është e dobishme, megjithatë është më e popullarizuara kur vjen vera. Ai jep idenë se të shijosh një ditë në plazh nënkupton që së pari të kalosh një përzgjedhje, sikur të duhej të posedosh detyrimisht disa kërkesa për t’u aksesuar.

Por nuk është kështu: nuk është provim dhe nuk është numri në peshore apo përmasat e dy pjesëve që përcakton nëse je i “denjë” për të shijuar pak relaksim në diell. Pasi i ka përjetuar vetë këto vështirësi, modelja e famshme me lakore Ashley Graham, u kujtoi të gjithëve që të shijojnë verën, kohën e lirë dhe jetën pa paranojë dhe obsesione, duke zënë kohën për të qenë të lumtur dhe jo duke ndjekur stereotipet e bukurisë dhe të hollësisë.

Qeveria spanjolle kundër turpit të trupit

Qeveria spanjolle këtë vit donte të niste një fushatë në favor të grave të shqetësuara për të ashtuquajturën “përshtatje të kostumit” (që nuk ekziston). Mesazhi për të gjithë ata që nuk ndihen rehat me trupin e tyre kur veshin bikini është thjesht: mos u bëni! Ministria e Barazisë është shprehur duke inkurajuar gratë që të refuzojnë stereotipet dhe të mos dorëzohen pas dhunës estetike, duke iu referuar presionit të vazhdueshëm social që disa ndjejnë për t’iu përshtatur standardeve të bukurisë. Posteri reklamues i përhapur portretizon gra të moshave, madhësive dhe ngjyrave të ndryshme të lëkurës. Ekziston edhe një topless me mbresë mastektomie dhe një me celulit. Ata janë të gjithë me rroba banje në një plazh. Fushata është një ftesë për të braktisur pasiguritë dhe për të shijuar verën gjithsesi, kudo dhe me këdo, pa faj apo turp. Fushata u zhvillua së bashku me Observatorin e Imazhit të Grave, një institucion i themeluar në vitin 1994, i cili ka për detyrë të mbledhë raportet e qytetarëve që janë viktima të stereotipeve seksiste.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.fanpage.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top