FB

November 27, 2021 | 8:18

Terapia në çift: Si funksionon? Sa e arritshme është? Më shumë informacion për ndihmën që ju duhet

Ku konsiston terapia në çift? Siç tregojnë fjalët, terapia në çift ka të bëjë me çiftin, pra jo familjen e gjerë me fëmijë apo partnerë të trajtuar veçmas. Puna klinike fokusohet në marrëdhënien dhe në ndryshimet që mund t’i bëhen asaj, si në mënyrën e komunikimit, ashtu edhe në qëndrimet apo sjelljet.

00 

Si kryhet terapia në çift?

Gjatë terapisë në çift, të dy partnerët ulen përballë terapistit dhe diskutojnë lirshëm mendimet dhe ndjenjat e tyre. Në fazën e avancuar të psikoterapisë ka edhe disa seanca individuale me partnerin beqar.

 

Kur fillon zakonisht terapia në çift?

Në përgjithësi, terapia në çift arrihet kur ka mungesë ose vështirësi kronike në dialog, kur ka ndodhur tradhti, kur lindin probleme të mëdha me familjet e origjinës ose kur ka mosmarrëveshje të rëndësishme për edukimin që duhet t’u jepet fëmijëve. Kur njëri është në prag të një ndarjeje ligjore, dy partnerët nuk komunikojnë më dhe mbi të gjitha nuk i besojnë më njëri-tjetrit. Terapia në çift është një mënyrë efektive për të kapërcyer problemet dhe konfliktet që rëndojnë në marrëdhënie dhe që partnerët nuk mund t’i menaxhojnë vetë.

 

Nëse vetëm njëri nga dy partnerët pranon të bëjë terapi në çift, a mund të vazhdohet gjithsesi?

Jo: Të dy partnerët duhet të motivohen për të ndërmarrë këtë angazhim për veten dhe marrëdhënien e tyre. Megjithatë, fillimisht është mjaft e shpeshtë që vetëm njëri prej partnerëve të jetë i motivuar realisht në terapi, megjithatë nuk duhet dekurajuar menjëherë: partneri i pamotivuar mund të zhbllokohet në seancën e dytë ose të tretë; sigurisht nëse kjo nuk ndodh, terapia në çift nuk mund të vazhdojë.

 

Sa kohë duhet për të parë përfitimet e terapisë në çift?

Një psikoterapi në çift mund të fillojë të prodhojë efektet e saj që në seancat e para: partnerët ndihen më të qetë, kthehen për të komunikuar dhe ndonjëherë rifitojnë një seksualitet të komprometuar; Natyrisht, kohëzgjatja e përgjithshme e kursit varet nga kompleksiteti i problemeve dhe koha nga e cila vazhdon dinamika patologjike ose jofunksionale.

 

Ç’lloj angazhimi përfshin një psikoterapi në çift?

Frekuenca e seancave është çdo dy javë. Kohëzgjatja e çdo seance është pak më e gjatë se një seancë individuale dhe mund të zgjasë nga një orë në një orë e 15 minuta.

 

*Dr.Jolanda Maria De Luca, Psikologe Psikoterapeute

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi alchimieassociazione.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top