FB

April 2, 2021 | 8:31

Terapia Reiki dhe shëndeti mendor, transferimi i energjisë universale nga pëllëmbët e praktikuesit tek pacienti i tyre

 

 

Reiki është një formë e terapisë alternative që zakonisht quhet shërimi i energjisë. Ai u shfaq në Japoni në fund të 1800 dhe thuhet se përfshin transferimin e energjisë universale nga pëllëmbët e praktikuesit tek pacienti i tyre.

1

Përgatiti Gresantina Demaj, psikologe e shëndetit mendor

 

Çfarë është Reiki? Fjala “Reiki” do të thotë “atmosferë misterioze, shenjë e mrekullueshme”. Vjen nga fjalët japoneze “rei” (universale) dhe “ki” (energjia e jetës). Reiki është një lloj i shërimit të energjisë. Shërimi i energjisë synon fushat e energjisë përreth trupit. Sipas praktikuesve, energjia mund të ngecë në trup, ku ka pasur dëmtime fizike ose ndoshta dhimbje emocionale. Me kalimin e kohës, këto blloqe energjie mund të shkaktojnë sëmundje.

Reiki synon të ndihmojë rrjedhën e energjisë dhe të heqë blloqet në një mënyrë të ngjashme me akupunkturën ose akupresurën. Përmirësimi i rrjedhës së energjisë rreth trupit, mund të mundësojë relaksim, zvogëlimin e dhimbjes, shërimin e shpejtë dhe zvogëlimin e simptomave të tjera të sëmundjes. Reiki ka ekzistuar për mijëra vjet. Forma e saj aktuale u zhvillua për herë të parë në 1922 nga një Budist Japonez i quajtur Mikao Usui, i cili thuhet se u mësoi 2,000 njerëzve metodën Reiki gjatë jetës së tij. Praktika u përhap në SH.B.A. përmes Hawaiit në vitet 1940 dhe më pas në Evropë në vitet 1980.

2

Çfarë ndodh në një sesion Reiki?

Reiki kryhet në mjedis paqësor, por mund të kryhet kudo. Pacienti do të ulet në një karrige të rehatshme ose do të shtrihet në një tavolinë, plotësisht i veshur. Mund të ketë ose jo muzikë, në varësi të preferencës së pacientit. Praktikanti i vendos duart lehtë mbi zonat specifike të kokës, gjymtyrëve dhe bustit, duke përdorur forma të ndryshme të duarve, për midis 2 dhe 5 minuta. Duart mund të vendosen mbi 20 zona të ndryshme të trupit. Nëse ka një dëmtim të veçantë, të tillë si një djegie, duart mund të mbahen pikërisht mbi plagë. Ndërsa praktikuesit i mbajnë duart lehtë mbi trup, transferimi i energjisë bëhet. Gjatë kësaj kohe, duart e praktikuesit mund të jenë të ngrohta dhe të ndezura. Çdo pozicion i dorës mbahet derisa praktikuesi të ndiejë se energjia ka ndaluar të rrjedhë. Kur praktikuesi të ndjejë se nxehtësia, ose energjia, në duart e tyre është zvogëluar, ata do t’i heqin duart dhe mund t’i vendosin ato mbi një zonë tjetër të trupit. Seancat mund të zgjasin nga 15 deri në 90 minuta. Numri i seancave do të ndryshojë, në varësi të asaj që një klient dëshiron të përmbushë. Disa klientë preferojnë të kenë një seancë ndërsa të tjerët kanë një seri seancash për të punuar në një çështje të veçantë.

 

Përfitimet shëndetësore

Reiki pretendohet se ndihmon relaksimin, ndihmon në proceset natyrore të shërimit të trupit dhe zhvillon mirëqenien emocionale, mendore dhe shpirtërore. Thuhet gjithashtu se shkakton relaksim të thellë, ndihmon njerëzit të përballen me vështirësitë, të lehtësojnë stresin emocional dhe të përmirësojnë mirëqenien e përgjithshme. Kushtet që Reiki është përdorur për të ndihmuar në trajtimin përfshijnë:

-Kanceri

-Sëmundje të zemrës

-Ankth

-Depresioni

-Dhimbje kronike

-Infertiliteti

-Çrregullime neurodegjenerative

-Autizëm

-Sëmundja Crohn

 

Ku mund ta gjej Reiki?

Reiki po rritet në popullaritet. Duket se sjell ndjenja të mirëqenies dhe duket se sjell pak rrezik dëmtimi. Si rezultat, Reiki tani është në dispozicion në disa spitale kryesore. Disa ofrues mjekësorë ose terapist, të tillë si bujtinat, mund ta ofrojnë atë falas, të dorëzuar nga vullnetarët, si pjesë e kujdesit paliativ. Një seancë private Reiki mund të kushtojë nga 30 deri në 100 dollarë dhe zakonisht nuk mbulohet nga fatura. Kushdo që kërkon një praktikues të kualifikuar dhe profesional të Reiki-t duhet të kërkojë me kujdes, pasi ka pak të saktë në këtë fushë. Pyesni një praktikues për trajnimin dhe përvojën e tyre para se ti besoni për të nisur sensionet. Reiki nuk është një trajtim alternativ për çështje mjekësore por një terapi shtesë që mund të ndihmojë në shërimin dhe rritjen e ndjenjës së mirëqenies.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top