FB

June 21, 2022 | 8:45

Uro-Andrologjia, shenjat e sëmundjeve prej nga shkaktohen çrregullimet seksuale të meshkujve

 Mjeku uro-androlog është një figurë e re kliniko-kirurgjikale e lindur nga eksperienca urologjike e lidhur me përvojën e përditshme andrologjike kirurgjikale. Përvoja klinike konfirmon se pacientët shkojnë në vizitë për një patologji të pastër urologjike, si obstruksion cervikal-uretral, hernie, neoplazi, ndryshime dermatologjike të lëkurës, por gjatë vizitës zbulohen çrregullime seksuale të shkallëve dhe karakterizimeve të ndryshme. Sëmundjet mund të ndahen gjerësisht tek moshat e reja, ato mesatare dhe tek të moshuarit. Për më shumë mbi këtë temë shpjegohet Dr. Giustino Lorenzo Pagliano, specialist urolog, ekspert në Andrologjinë kirurgjikale, Pistoia, Itali.

Tek të rinjtë, mbi të gjitha konstatohen keqformime urogjenitale, hipolëvizshmëri e lafshës, frenulum i shkurtër, fimozë e shtrënguar, penisi kongjenital i lakuar unilateral ose biaksial. Në subjektet e moshës së mesme, prania e kolikave renale akute dhe/ose relapsuese, episodeve të cistitit, episodeve të prostatës, uretritit, episodeve të hemospermisë dhe/ose hematurisë, sëmundje seksualisht të transmetueshme dhe sëmundje toksike të punës janë të një rëndësie të veçantë. Në subjektet e moshës më të avancuar ka vështirësi seksuale dytësore për shkak të ndryshimeve të boshtit hormonal me një rënie të dëshirës ose shkallë të ndryshme dezereksioni deri në impotencë dytësore nga ndryshimet e flukseve vaskulare arteriale të penisit në një diabetik, hipertensiv dhe/ose duhanpirës ose mikrovaskular, në bazë të ndryshimeve të flukseve vaskulare venoze për shkak të rrjedhjes venoze ose penisit curphous nga fibroza intrakavernoze me gjetjen e nyjeve intrapenike sipas La Peyronie.

Çrregullimet gjatë urinimit të prostatës gjenden gjithashtu në katër format e saj kryesore, përkatësisht në formën inflamatore shpesh dytësore të abuzimit seksual, pengimin për shkak të mungesës së elasticitetit të prostatës, rritjen e pakontrolluar të adenomës beninje të prostatës, degjenerimin e gjëndrës në formë karcinomatoze monofokale dhe/ose difuze. Çrregullimet e zbrazjes së prostatës karakterizohen nga një fluks i reduktuar i fuqisë dhe entitetit me një rritje të urinimit ditor, me prani të pikimit ose përsëritje të menjëhershme të urinimit që sapo ka ndodhur, me çrregullimin klasik gjatë natës që kërkon ngritjen nga shtrati nga 1 deri në 3 herë në natë, duke ndryshuar ritmin e gjumit dhe paralelisht marrëdhënien me partnerin që zgjohet rregullisht.

Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet episodeve të hemospermisë (gjak në spermë) dhe hematurisë (gjak në urinë), pothuajse gjithmonë shprehje të patologjive të rëndësishme urologjike.

Çrregullimet e zbrazjes së prostatës shoqërohen shpesh me disreksione dhe ejakulime të humbura të llojeve të ndryshme. Për çdo patologji që keni dyshimin ose sigurinë se keni, ka vetëm një këshillë të vetme: kontaktoni sa më shpejt specialistin e besuar i cili do të bëjë një diagnozë të caktuar nëpërmjet përvojës klinike dhe kryerjes së ekzaminimeve që konsiderohen plotësuese për zgjidhjen mjekësore dhe/ose rast kirurgjik.

Vështirësia më e madhe që has subjekti është të gjejë guximin për të folur me specialistin e zgjedhur të cilit mund t’i ekspozojë vuajtjet e tij pa asnjë turp.

Pas këtij hapi, problemi nuk është më i tiji, por i specialistit që merr përsipër dhe fillon procesin diagnostiko-terapeutik që konsiderohet më i përshtatshmi. Fatkeqësisht, përvoja klinike e fituar në mbi 40 vjet veprimtari profesionale më ka bërë të shoh pacientë të cilët prej vitesh e kanë mbajtur problemin në heshtje me implikime jo indiferente dytësore psikologjike, familjare dhe sociale, me humbjen e partnerëve, për shkak të pamundësisë së marrëdhënia ose aftësia riprodhuese.

Çfarëdo patologjie që keni dyshimin apo sigurinë se keni, ka vetëm një këshillë të vetme: kontaktoni sa më shpejt specialistin që mund të bëjë diagnozën përmes përvojës klinike dhe kryerjes së testeve plotësuese që do të kërkojnë me zgjidhjen e mëvonshme mjekësore dhe / ose rast kirurgjik. Vështirësia më e madhe që ndesh subjekti është të gjejë guximin për të folur me dikë që mund t’i besojë dhe t’i besojë atij, pas këtij hapi problemi nuk është më i tij, por specialisti që e merr përsipër atë duke filluar trajtimin mjekësor që gjykohet më i përshtatshëm. Si përfundim, i nderuar lexues, nëse keni ndonjë nga këto probleme dhe nëse mendoni se nuk po humbisni kohën tuaj të çmuar.

 

 

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top