FB

November 22, 2021 | 8:35

4 këshilla për prindërit e vetëm, për një familje të shëndetshme dhe të lumtur

 

Nëse jeni prind i vetëm, përballeni me sfidën për t’u kujdesur për veten dhe fëmijët tuaj pa mbështetje apo ndihma lehtësuese. Megjithatë, këshillat e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë të ushtroni më mirë prindërimin tuaj dhe ta shijoni atë. Rritja e një fëmije vetëm mund të jetë një detyrë rraskapitëse fizikisht dhe emocionalisht. Megjithatë, është realiteti i shumë njerëzve që çdo ditë kujdesen për të miturit pa stafetë, mbështetje apo shoqërues në rrugë.

1

Mungesa e kohës, detyrimet e tepërta ose ndjenjat e fajit apo dështimit mund të ndikojnë në shëndetin mendor të këtyre prindërve; dhe, për rrjedhojë, kushtëzojnë edukimin që marrin fëmijët e tyre. Kjo është arsyeja pse duam t’ju tregojmë disa këshilla për prindërit e vetëm që mund të jenë të dobishme.

Ndonëse e përdorim gjininë mashkullore në vijat e mëposhtme, do t’u referohemi si baballarëve ashtu edhe nënave, të cilët, për rrethana të ndryshme, e ushtrojnë rolin e tyre pa shoqërinë e partnerit. Dhe është se qoftë për shkak të divorcit, vdekjes së bashkëshortit, inseminimit, birësimit si prind i vetëm apo rrethanave të tjera, ka sfida të zakonshme për t’u përballur në të gjithë këta skenarë.

 

Menaxhimi emocional për prindërit e vetëm dhe fëmijët e tyre

Varësisht se cili është shkaku që ka çuar në rritjen e fëmijëve pa partner, emocionet mund të ndryshojnë, por menaxhimi i tyre është i nevojshëm.

Pas një ndarjeje ose vdekjeje, është thelbësore të kalosh një periudhë zie , jo vetëm për të përpunuar dhimbjen e humbjes, por për të supozuar se plani i jetës që kishim parashikuar nuk do të zbatohej më. Megjithatë, në rast birësimi ose inseminimi, mund të shfaqen edhe ndjenja të caktuara faji për mos ofruar fëmijëve një familje tradicionale me dy prindër.

Nga ana tjetër, për të miturit mund të jetë gjithashtu e vështirë të supozohet se vetëm njëri prej prindërve do të jetë pjesë e përditshmërisë së tyre. Për këtë arsye është e rëndësishme t’i jepet hapësirë trishtimit, zemërimit, zhgënjimit dhe konfuzionit të të rriturve dhe fëmijëve.

2

Komunikimi i hapur dhe i rrjedhshëm është thelbësor, shkrimi mund të jetë gjithashtu një mjet i shkëlqyer për të shfryrë emocionet. Por, nëse është e nevojshme, mbani mend se shoqërimi profesional është një opsion ligjor.

 

Kërkoni ndihmën e të afërmve tuaj

Nëse jeni prind i vetëm, do t’ju duhet të kujdeseni për arsimimin e fëmijëve, punët e shtëpisë dhe punën tuaj. Në këtë rast, mungesa e kohës dhe fleksibiliteti i kufizuar në kohë mund të ndikojnë në mirëqenien tuaj dhe të fëmijëve tuaj. Prandaj, përpiquni të rrethoheni me një komunitet që mund t’ju ofrojë mbështetje në nivele të ndryshme, pasi kjo do t’ju bëjë më të fortë përballë stresit dhe pasojave të tij.

Nëse mund të jetoni pranë familjes suaj, ata do të përbëjnë një shtyllë themelore në jetën e fëmijëve tuaj dhe gjithashtu do të jenë në gjendje t’ju ofrojnë lehtësim kur është e nevojshme. Por kjo nuk mjafton. Marrja në kontakt me profesionistë të ndryshëm të besuar (pediatër, babysitter …) mund të jetë shumë e dobishme. Në të njëjtën mënyrë, të qenit pjesë e grupeve mbështetëse për prindërit mund të jetë një burim i shkëlqyer për t’iu përgjigjur pyetjeve dhe për të ndarë përvojat dhe shqetësimet me të rriturit e tjerë në të njëjtën situatë.

 

Koha dhe kujdesi për veten

Edhe nëse koha dhe gatishmëri juaj është e kufizuar, është thelbësore që të mos braktisni kujdesin për veten. Mund të jetë joshëse të kujdesesh vetëm për nevojat e fëmijëve dhe të përmbushësh detyrimet. Megjithatë, shëndeti mendor dhe emocional mund të vuajë nëse nuk ka vend për kohë të lirë, argëtim dhe zakone të mira.

Është e rëndësishme që të kujdeseni për dietën tuaj, të gjeni kohë për t’u ushtruar, për t’u shoqëruar me miqtë, për të bërë hobi ose thjesht për të qenë vetëm. Larg nga perceptimi si një akt egoizmi, mbani mend se fëmijët tuaj kanë nevojë për një baba ose nënë të lumtur dhe të çlodhur, sepse vetëm në këtë mënyrë ata do të jenë në gjendje t’u ofrojnë vëmendjen, durimin dhe shembullin që kanë nevojë.

 

Vlerësoni familjen tuaj

Ndoshta ideja që kishit vite më parë për të ardhmen tuaj i dha shumë realitetit që jetoni sot. Ndoshta do të kishit dashur që ngjarjet të zhvilloheshin ndryshe. Madje është e mundur që ju të perceptoni gjykime ose refuzime nga ana e mjedisit tuaj. Megjithatë, stili juaj i jetesës është po aq legjitim dhe i vlefshëm sa çdo tjetër dhe familja juaj është po aq e vlefshme sa gjithë të tjerët.

Në vend që të përqendroheni te dështimi, mungesa ose keqardhja për veten, përpiquni të zhvilloni një qëndrim pozitiv. Mësohuni të perceptoni dhe vlerësoni avantazhet, cilësitë dhe mundësitë që ju rrethojnë dhe ndjeni mirënjohje për jetën tuaj siç është sot. Kjo do t’i lejojë fëmijët tuaj të marrin një qëndrim të ngjashëm dhe të ndihen të fortë, të kënaqur dhe krenarë për familjen pjesë e së cilës janë.

3

 

Prindërit beqarë mund të rrisin fëmijë të lumtur dhe të shëndetshëm

Disa studime kanë treguar se fëmijët e prindërve të vetëm kanë vetëbesim më të ulët dhe pakënaqësi më të madhe me rrethanat e tyre. Megjithatë, gjithashtu e dimë se mungesa e njërit prej prindërve nuk nënkupton që këto variabla janë të lidhura në këtë mënyrë.

Mungesa e një të rrituri tjetër, që në njëfarë mënyre na balancon dhe na merr përsipër në disa situata, mund të na bëjë më lejues ose, përkundrazi, autoritarë të tepruar. Nëse kjo është situata juaj, kjo është puna që do t’ju duhet të punësoni më shumë. Pra, kujdesuni për veten, delegoni, kërkoni mbështetje dhe udhëzime nëse keni nevojë dhe jini krenarë për familjen tuaj: fëmijët tuaj do të rriten të shëndetshëm dhe të lumtur.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi La Mente e Meravigliosa

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top