FB

July 12, 2021 | 8:18

A ka ndonjë ndryshim midis të varfërve dhe nevojtarëve?

Ky klasifikim është bërë i padobishëm. Varfëria sot ka shumë fytyra, të cilat përkthehen në nevoja të paplotësuara. Përfshirë shëndetësinë dhe arsimin.

 

Nga Antonio Galdo, shkrimtar, gazetar italian

 

A ka ndonjë ndryshim midis varfërisë dhe nevojës? Dhe në çfarë mase mund të jetë e dobishme të përqendrohemi në të? Këto pyetje më erdhën në mendje pasi botuam këtë artikull: një histori e bukur solidariteti, me një supermarket të sapohapur në Mestre dhe me emrin e Papa Françeskut, për njerëzit që nuk kanë para për të blerë. Ne i kemi quajtur ata të varfër, thjesht dhe qartë. Por përkufizimi nuk u pëlqeu shumë lexuesve, të cilët na shkruajtën, madje mjaft të indinjuar, duke na kërkuar të ndryshonim titullin dhe të flisnim bujarisht për njerëzit “në nevojë”. Unë nuk jam dakord dhe përpiqem të shpjegoj veten time, duke u përpjekur të përshkruaj ndryshimin midis të varfërve dhe nevojtarëve.

0

Kush janë të varfërit sot?

Sigurisht që ka distanca, sasiore dhe gjithashtu kohore, të cilat ndajnë të gjykuarit të dobët dhe nevojtarët. I pari, mbase, tashmë ka hyrë në këtë rreth ferr të pasigurisë për një kohë të gjatë, i dyti ka pësuar një humbje të përkohshme që shpreson të shërohet së shpejti. Të varfërit janë plotësisht pa mjete, nevojtarët mbase kanë disa rezerva për të konsumuar.

 

Dallimi midis të varfërve dhe nevojtarëve

Duke sqaruar këto ndryshime, ju pyes gjithsesi: a kanë kuptim? A e ndryshojnë qëndrimin tonë ndaj këtyre njerëzve? Dhe unë jap një shembull shumë konkret. Një burrë rreth 50 vjeç na tregoi historinë e tij: ai humbi punën, sigurimet shoqërore dhe shëndetësore, skadoi dhe solidariteti, dhe ai nuk ka më para për të paguar qiranë, për të mbështetur gruan e tij, me të cilën është ndarë dhe kanë një djalë. A është i varfër apo nevojtar? Sigurisht që është një person që do t’i japë një bekim vullnetarëve që kanë hapur hipermarketin Papa Françesku në Mestre, dhe pak i intereson të kuptojë nëse mund ta klasifikojë veten si të varfër apo nevojtar. Ndër të tjera, konteksti në të cilin jetojmë është i tillë që rrëshqitja nga nevoja në varfëri, me të gjitha pasojat, është çështje pakësie, shumë pak. Përndryshe në Itali nuk do të duhet të merreshim me 4.6 milion njerëz të varfër, sipas statistikave të Istat dhe jo në bazë të perceptimeve të disa shoqatave të vullnetarëve të përfshirë në sektorin social.

 

Diferenca midis varfërisë dhe mjerimit

Ky diskutim na kthen mbrapa, kur po mendonim për ndryshimin midis varfërisë dhe mjerimit. Shën Thomas tha që varfëria na detyron të heqim dorë nga e tepërta, ndërsa mjerimi na detyron të heqim dorë nga e nevojshmja. Është një tjetër dallim më tepër i vjetëruar nga koha. Varfëria sot ka shumë fytyra (mendoni për ata që nuk kanë qasje në teknologji, trajnim të mirë, kujdes shëndetësor) dhe të gjitha përkojnë me humbjen e asaj që është e nevojshme, dhe për këtë arsye me mjerimin. Pjesa më e madhe e Agjendës së KB 2030 për Zhvillimin e Qëndrueshëm i kushtohet më shumë sesa çështjeve mjedisore në kuptimin e ngushtë, për të luftuar veprimet, për të eleminuar urinë, për të mposhtur varfërinë, për të siguruar shëndetin, mirëqenien, arsimin cilësor, punën e denjë, energjinë për të gjithë. Të pastër dhe të arritshëm, ujë të pijshëm. Agjenda e KB është një plan maksimal kundër varfërisë që tani është një sinonim i mjerimit dhe pabarazive të tmerrshme. Në Itali prej 4.6 milion të varfërve, rreth 75 përqind e pasurisë është përqendruar në duart e 5 përqind të popullsisë. Dhe ky fenomen, për fat të keq, vitet e fundit vetëm është theksuar, duke zgjeruar hendekun midis disa të pasurve dhe shumë, shumë të varfërve (dhe / ose nevojtarëve).

 

Masat kundër varfërisë

Dhe këtu kemi ardhur në veprim publik, në atë që politika mund të bëjë për të qenë efektive kundër varfërisë dhe nevojës. Në këtë rast duke bërë disa ndryshime. Gabimi themelor i të ardhurave të shtetësisë, në fakt, qëndron në këtë keqkuptim: futja e një mjeti të tillë është e nevojshme. Por a jemi të sigurt që ajo hyn në duart e duhura? Në rajonet jugore, veçanërisht ato ku papunësia është më e lartë, ne regjistrojmë vetëm histori të sipërmarrësve, madje edhe hotelierë dhe restoratorë të thjeshtë, të cilët nuk gjejnë punëtorë të disponueshëm. Ata preferojnë të mbajnë të ardhurat e shtetësisë së tyre dhe të punojnë në mënyrë të paligjshme. Për të mos përmendur familjet e mafies dhe Kamorras, të cilët kanë pasur qasje në këtë formë të bonusit.

 

Varfëria, qeveria duhet të jetë në gjendje të dallojë

Qeveria do të kishte bërë më mirë për të dalluar, në këtë rast, të varfërit, me kronicitetin e tyre, nga nevojtarët, me përkohësinë e tyre. Dhe kjo do të kishte shmangur shumë mbeturina absurde, duke lejuar adresimin e pabarazisë me mjete më të synuara dhe më të përshtatshme, bazuar në kushtet e ndryshme të marrësve. Në të njëjtën kohë, ne nuk mund t’i përmbahemi përkufizimit të vjetëruar të Bankës Botërore të varfërisë: të varfër janë ata që duhet të jetojnë me 1 ose 2 dollarë në ditë. A mund të jetoni me 10 euro në ditë në Itali pa u ndjerë i varfër? Edhe një herë, përgjigjet duhet të jenë të synuara dhe të financuara mirë, për të siguruar që të ardhurat rriten, pasuria shpërndahet më mirë dhe ndahet më shumë. Dhe kjo në interes të të gjithë: të pasurve, të varfërve dhe nevojtarëve.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi nonsprecare.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top