Në fokus

September 8, 2020 | 8:08

Esmeralda Birçaj: Divorci, gjithçka në një lidhje është të ndjeheni të lirë

Marrëdhëniet janë të bukura. Nga ato që shpërthejnë si flluska dhe zgjasin aq sa fishekzjarrët, deri tek ato që kolona e tyre zgjat me vite dhe ju lë erë të pashlyeshme në kohë. Të gjitha janë brenda në program dhe padyshim, duhet të mësoni nga të gjitha. Të marrësh, të japësh, të qash, të qeshësh, të lidhesh, të jepesh, të ndash.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Në fund të fundit, nëse nuk ndani pak nga vetja, nëse nuk ndani, kush është qëllimi? Por kujdes! Tjetër ndajmë, tjetër copëtojmë. Shumë herë midis dy linjave të mësipërme e që janë shumë të holla drita e kuqe e rrezikut në të njëjtën kohë mund të fillojë të ndizet pothuajse në mënyrë maniake.

Një mikesha ime e dashur thotë gjithmonë: “Gjithçka duhet të jetë e natyrshme dhe pa mundim”, dhe unë pothuajse gjithmonë shtoj me dinjitet se “Koha është mësuesi më i mirë. Hap pas hapi…, gjithçka tregon”. Me pak fjalë, jemi dakord, buzëqeshim dhe vazhdojmë gjithnjë kafen tonë në vendin tonë të preferuar. Kjo është gjëja më e mirë për të bërë ose ndoshta duhet të jetë më mirë kështu. Pa presion ose stres, pa shumë bujë ose pikëpyetje të shumëfishta. Marrëdhëniet janë të bukura, të dashurit e mi, sepse me to çliroheni dhe…, po e besoj, bëheni një person më i mirë.

Mos e shihni këtë që po ju them si absurde, utopike ideale ose disi të ekzagjeruar? Dua ta them dhe gjithmonë do ta mbroj deri në fund. Gjithçka në një marrëdhënie të çdo lloji është të jesh dhe të ndjehesh i lirë. Të shkërmoqesh, të flasësh me zemrën tënde pa hezitim dhe frenim, të bëhesh aq “grafikë” sa dëshiron me teoritë dhe filozofitë e tua, të qash në mes të filmit romantik që luan në TV pa një mendim të dytë, për të qenë akoma i apasionuar pas besimeve të tua edhe nëse për orë të tëra arrini kufijtë e dogmatizmit, të hash me dorë biftekët e shijshëm që ke gatuar për vete dhe partnerin tënd, për të qenë TI!

Nëse, në fund të fundit, të gjitha gjërat e mësipërme dhe aq shumë gjëra të thjeshta, të përditshme nuk mund të arrihen, atëherë të dashurit e mi, cili është qëllimi? Kur ti jep bujarisht vërtetësinë e “Un-it” tënd, vetëm atëherë do të marrësh një korrespondues. Firmos se do të derdhet sinqeriteti, ndershmëria dhe pastërtia juaj. Sigurisht, ka gjithmonë njerëz – përjashtime që nuk vlerësojnë, por mos harroni se edhe në këtë rast ju dilni fitimtarë për një mësim tjetër që mësuat.

Gjithmonë më ka pëlqyer “Qielli i pastër nuk ka frikë nga vetëtima”, kjo është arsyeja pse po ju them. Mos e humb kohën duke pretenduar diçka tjetër përveç asaj që mund të jesh për të bërë përshtypje ose të krijosh një ide tjetër në lidhje me personin tuaj për dikë tjetër. Duke filluar në këtë mënyrë, loja është e humbur dhe ju me siguri nuk e meritoni atë, nëse mendojmë se fillimi është gjithmonë gjysma e gjithçkaje dhe këtu duhet të vendosen themelet solide. Nëse dhe kur kjo ndodh, liria që do të ndjeni me burrin tuaj nuk do të krahasohet me asnjë tjetër. Është e rrallë, por nëse e ndërtoni dhe më vonë e lini të marrë frymë, është një bekim i vërtetë. Unë jua uroj!

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top