FB

November 26, 2021 | 8:14

Gjyshërit NUK janë prindër! Gjërat që ata nuk duhet t’i bëjnë

 

Gjyshërit mund të jenë një bekim, aq më tepër në verë, kur janë të gatshëm dhe të lumtur të kalojnë një pjesë të tre muajve të gjatë pushimesh me fëmijët. Dhe ato mund të jenë një pasuri e paçmuar, një thesar dijesh, përvojash dhe butësisë që fëmijët tanë do ta mbajnë mend gjithmonë.

Por… Ka një pikë themelore që të gjithë ne, përfshirë ata, duhet ta kemi parasysh: gjyshërit NUK janë prindër.

00

Dhe nëse disa përjashtime nga rregullat janë pjesë e lojës (akullorja çdo ditë është e mirë, nuk do të jetë ajo javë që i llaston fëmijët tanë, por ta tejkalosh me ëmbëlsirat gjatë gjithë ditës nuk është mirë), frenat e lojës me fëmijët u takojnë gjithmonë prindërve.

Gjyshërve u kërkohet, nëse është e nevojshme, të dinë të bëjnë një hap prapa, qoftë edhe me koston e lejimit të mamit dhe babit të bëjnë një gabim.

Dhe të pranosh që fëmijët rriten dhe marrëdhënia me ta zhvillohet.

Nëse nipërit janë foshnje apo adoleshentë.

 

Të gjitha gjërat që duhen shmangur me nënat dhe foshnjat në pritje

Njoftimi i shtatzënisë para nënës në pritje

Një gjysheje entuziaste mund t’i shpëtojë një fjalë shumë! Megjithatë, shtatzënia, qoftë e pranuar menjëherë apo e racionalizuar ngadalë, është një njoftim delikat që i përket vetëm nënës së ardhshme.

Vendosja e emrit: nipi nuk ka lindur ende, por ata tashmë janë në modalitetin e gjyshërve. Të shprehësh një preferencë është mirë, por të krijosh pritshmëri dhe të imponosh në zgjedhjen e emrit të foshnjës në ardhje, është një pushtim terreni.

Ndërhyrja në kujdesin e fëmijëve

Ushqyerja me gji, shkëputja nga gjiri, dhëmbët, … Të gjitha sugjerimet janë të mirëseardhura, përderisa mbeten të tilla. Teknikat e kujdesit për fëmijët ndryshojnë me kalimin e viteve dhe ajo që dikur ishte “më e mira për një fëmijë” nuk është domosdoshmërisht rasti. Ndoshta do të ishte një ide e mirë që të merrni gjyshërit me vete në kurset e Ndihmës së Parë, në mënyrë që të gjithë të ndjehen më rehat.

001

Ushtroni presion mbi alternimin midis amësisë dhe punës

Rikthimi në punë pas amësisë mund të jetë një moment delikat ose i shumëpritur. Vetëm nëna mund të dijë se çfarë është më e mira për të dhe cilat janë ritmet më të përshtatshme për ta mbajtur. Gjyshërit, nëse janë në dispozicion, janë ndihma më e çmuar që mund të keni në këtë fazë tranzicioni, por vetëm nëse arrijnë ta lehtësojnë atë dhe të mos shkaktojnë ndjenjën e fajit.

 

Mos u shfaqni pa paralajmërim

Ditët menjëherë pas lindjes janë të përshtatshme për prindërit e rinj. Një qiramarrës i ri, ritme të reja ditë/natë (cila natë?) E kështu me radhë. Prandaj vizitat e gjyshërve mund të përmirësojnë vetëm ditën, përderisa ato janë të paralajmëruara dhe që koha e qëndrimit të mos krijojë pakënaqësi apo çekuilibër në shtëpi.

 

Për gjyshërit dixhitalë: mos shpërndani foto të foshnjave, video në mediat sociale ose biseda pa lejen e prindërve. Shfaqja e fotos për miqtë është krenari, por shpërndarja dhe publikimi i saj është tjetër gjë. Dhe vendimi u takon prindërve të rinj.

002

4 gjërat që gjyshërit nuk duhet të bëjnë me fëmijët

Nëse gjyshërit janë shoqërues të çmuar për fëmijët, të vegjlit reagojnë duke e rijetuar atë habi tashmë shumë larg.

Një rreth që mbyllet: fëmijët rriten dhe gjyshërit bëhen sërish fëmijë. Por ja çfarë duhet të shmangni për të qenë një gjysh i mirë:

Bëni krahasime me prindërit, të cilët duhet të mbeten gjithmonë modeli i tyre edukativ.

Thyerja e rregullave të mamit dhe babit: është e vërtetë që gjyshërit kanë gjithmonë një linjë më të butë, është bukuria e tyre! Por le të sigurohemi që ata të mos shkojnë kundër mendjes suaj. Rregullat e sjelljes, ndalimet, madje edhe dënimet duhen respektuar edhe kur nuk janë nën çatinë tuaj! Jo TV 24 orë në ditë nëse keni vendosur çerek orësh kanonik, për shembull.

Trajtimi i fëmijëve shumë si të rritur,  për shembull duke qortuar gjëra që ata do të donin t’i rëndonin fëmijët e tyre, të tilla si “nuk e bëni veten të dëgjohet” ose “nuk vini kurrë të më shihni mua”…

Jo shumë  fëminore, ndoshta vazhdoni të ushqeni ose mbani një fëmijë tre vjeç ose më shumë në një karrocë fëmijësh.

 

2 këshilla për një gjysh të lezetshëm me adoleshentët

Nëse nuk shkon gjithmonë mirë me mamin dhe babin, gjyshërit janë një strehë më e qetë në të cilën mund të strehoheni, t’i besoni dhe ndoshta të gjeni bashkëpunim.

Gjyshërit më të lezetshëm janë ata që drejtpërdrejtë mund të ndihmojnë nipërit e tyre për të kapërcyer vështirësitë me optimizëm dhe me një buzëqeshje.

Sekretet. Nëse gjyshërit bëhen si ditarët e tyre të fshehtë, është e drejtë që ata të mos tradhtojnë besimin e tyre, por kjo pa i përjashtuar prindërit nga marrëdhënia: është në rregull të mbani për vete ndonjë shpërthim personal.

Si gjysh , mund të tregoni zgjuarsinë tuaj dhe të shpikni mundësi alternative për drekat e pafundme familjare për të qenë së bashku me ta. Një rol i bukur, për të vepruar si një lidhje midis prindërve dhe fëmijëve në një fazë kaq delikate.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi ZigZagMom

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top