FB

August 1, 2022 | 7:45

Kur të filloni të doni veten, do të zgjidhni të doni këdo që ju pëlqen!

Para se të mësojë të lexojë dhe të shkruajë, fëmija mëson lidhjen dhe dashurinë; dashuria që kërkojmë në jetën tonë të rritur është shpesh dëshmia e asaj që kemi përjetuar si fëmijë. Disa prej nesh kanë mbetur të mbërthyer në një model marrëdhëniesh të gabuar apo edhe vetë-shkatërruese, kështu që, në kërkim të një partneri, ata ripropozojnë një model të para-modeluar në fëmijëri.

Dashuria është qershia, jo torta

Më pëlqen të mendoj për marrëdhëniet romantike si qershinë mbi tortë. Torta tashmë është e bukur dhe e shijshme më vete dhe kremi i shton ëmbëlsinë dhe argëtimin. Në mënyrë të ngjashme, ne jemi vetëm të bukur dhe të mrekullueshëm, dhe një marrëdhënie e shëndetshme do të shtojë ëmbëlsi dhe argëtim në jetën tonë. Jo të gjithë i pëlqejnë analogjitë e mia, por kështu është: kur ndihesh i vetmuar, i pakënaqur ose i paplotë, do të kërkosh një partner që mund të plotësojë boshllëqet e tua emocionale, një partner që mund të të bëjë të ndihesh i dashur. Fatkeqësisht, nëse mendoni se partneri juaj do të jetë në gjendje të shërojë plagët tuaja emocionale ose të mbushë zbrazëtirat tuaja të brendshme, thjesht po e predispozoni veten për më shumë dhimbje.

Ne e duam mënyrën se si na kanë dashur

Dashuria që kemi mësuar në moshë të re ndikon në çdo marrëdhënie që kemi, qoftë dashuri, miq apo punë. Marrëdhëniet që ne thurim janë dëshmia e përvojave tona të fëmijërisë. Shpesh është mbikompensimi ai që na shtyn në krahët e personit të gabuar, priremi të kërkojmë partnerin me një plagë të brendshme të pajtueshme me tonën, partnerë që nuk janë në gjendje të na japin dashuri në mënyrë të shëndetshme dhe kështu ngecim në histori të gabuara. njëri pas tjetrit.

Analizoni vendimet: Tërhiqni atë që dëshiron pavetëdija juaj

Do t’ju bëjë të kuptoni se nuk jeni viktimë e fatit, përkundrazi: jeni zotër të jetës tuaj dhe keni një zë në mirëkuptim! Reflektimi mbi vendimet tuaja do t’ju hapë sytë se cilat janë dëshirat dhe nevojat tuaja reale. Reflektoni për përvojat që keni pasur, vendimet që keni marrë deri tani…. rrisni ndërgjegjësimin për motorin që drejton sjelljen tuaj. Mindfulness do t’ju ndihmojë të bëni zgjedhje të ndryshme në të ardhmen. Zgjedhje më të shëndetshme për marrëdhëniet.

Dhembshuria për veten: mos e gjykoni veten, mos e dënoni veten

Falni veten për gabimet e bëra në të kaluarën, gjykimi i vetes nuk do t’ju ndihmojë. Vetëgjyqësia e ashpër nuk është vetëm mizore, por do të shkaktojë besime negative për veten tuaj në mendjen tuaj. Vetëdhembshuria ju lejon të njihni nevojat tuaja dhe ta doni veten edhe në periudha të vështira si fundi i një marrëdhënieje, vetmia dhe frika. Kur flisni me njëri-tjetrin, bëjeni me përzemërsi, imagjinoni se po flisni me një mikun tuaj të dashur…. do ta gjykoje duke e dënuar apo do të përpiqeshe ta ngushëlloje?

Kujdesuni për veten: Ruani fëmijën tuaj të brendshëm

Mendoni për prindërimin, dikur mendohej se të qenit prindër të rreptë dhe pa kompromis, duke dhënë ndëshkime dhe një edukim të rreptë, mund të ndihmonte në rritjen e fëmijëve të sigurt dhe të fortë. Për fat të mirë, ajo që mendohej sot dekada më parë është zhvlerësuar plotësisht: metodat më efektive të edukimit janë ato që bazohen në inkurajimin dhe rritjen e burimeve personale.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top