Në fokus

August 11, 2020 | 8:12

Lira Gjika: Kur je i nxehur mos e prek fëmijën me dorë sidomos kur je në rrugë

 

Nervozizmi është një energji që ti vetë nuk arrin ta kontrollosh. Ti reagon në mënyrë të dhunshme jo nga veprimi i fëmijës, por për shkak të situatës së turbullt emocionale brenda teje.

Ilira Gjika, Mjeke Pediatre

Ilira Gjika, Mjeke Pediatre

-Fol me fëmijën. Pasi të jesh qetësuar, ke mundësi të kontrollosh nervozizmin.

-Kur bën një veprim të keq ndaj fëmijës, kur qetësohesh, të paktën kërkoi të falur.

-Edukimi nuk ndodh kur i rrituri urdhëron. Kjo mënyrë krijon vetëm frikë dhe përsërit të njëjtën mënyrë sjelljeje.

-Edukimi nuk mund të realizohet kur të rriturit janë nervozë dhe urdhërues.

-Kur flisni me fëmijën, uluni në gjunjë që të barazoheni me të dhe mos flisni në pozicion nga lart-poshtë.

-Kur flisni me fëmijën mos e shkundi apo kapni për krahu apo veshi, janë veprime që gjymtojnë.

-Kur flisni me fëmijën, flisni me drejtshkrim. Dialekti duhet përdorur pasi është dhënë këshilla më parë me drejtshkrim. Fëmija duhet ta njohë edhe dialektin.

-Mos e gënjeni fëmijën as për arsye madhore. Përpiquni t’ia thoni të vërtetën fëmijës, sa më kuptueshëm edhe kur është një vjeç.

-Ëmbëlsoni zërin kur flisni me fëmijën.

-Nuk mund të ketë edukim të mirë me dhunë, gënjeshtra, dhe të folur jo të zgjedhur.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top