FB

September 15, 2021 | 8:20

Marrëdhëniet e palumtura janë po aq të këqija për ju sa pirja e duhanit

Nëse jeni të mbërthyer në një martesë të palumtur, studimet e fundit nga Izraeli sugjerojnë që duhet të ndërmerrni një terapi martesore ose rrezikoni të vendoseni në një varr të hershëm. Duke eksploruar të dhëna të gjera shëndetësore që datojnë më shumë se 30 vjet më parë, një ekip nga Universiteti i Tel Avivit gjurmoi vdekjet dhe shkaqet e tyre në më shumë se 10,000 burra izraelitë.

1

Të qenit të pakënaqur me martesën tuaj, apo edhe duke e perceptuar martesën tuaj si të keqe, duket se meshkujt të kenë vdekur nga kushte cerebrovaskulare (CVA), të tilla si goditja në tru, ose bllokimi i arterieve me të njëjtën ritëm si pirja e duhanit dhe mungesa e aktivitetit fizik.

Burrat që ndiheshin të palumtur nga martesa e tyre kishin 69.2 përqind më shumë gjasa të vdisnin nga goditja në tru sesa ata që ishin të lumtur në martesën e tyre, zbuluan autorët. Kur merren parasysh të gjitha rastet e vdekjeve së parakohshme në mesin e meshkujve, shkalla e vdekjes ishte 19 përqind më e lartë te burrat që thanë se martesa e tyre ishte e palumtur.

Autorët e studimit thanë se autoritetet shëndetësore duhet të promovojnë terapinë e martesës si një mënyrë për të përmirësuar shëndetin e burrave dhe për t’i ndihmuar ata të jetojnë më gjatë.

“Studimi ynë tregon se cilësia e martesës dhe e jetës familjare ka implikime shëndetësore për jetëgjatësinë”, tha autori i studimit Dr. Shahar Lev-Ari. “Burrat që raportuan se e perceptuan martesën e tyre si dështim, vdiqën më të rinj se ata që i përjetuan martesat e tyre si shumë të suksesshme.” Si pjesë e studimit, botuar në Journal of Clinical Medicine, studiuesit kryen analiza statistikore të një baze të dhënash që filluan të mblidheshin në vitet 1960.

Për 32 vjet, ata gjurmuan shëndetin dhe sjelljen e 10.000 burrave, të gjithë punonjës të shtetit izraelit, duke i kushtuar vëmendje të madhe vdekjes nga goditja në tru. Në fillim të studimit, shumica e pjesëmarrësve ishin në të 40 -tat dhe që kur filloi në vitet 1960, një total prej 64 përqind vdiqën nga një sërë sëmundjesh.

“Ne donim të analizonim të dhënat e mbledhura në mënyrë gjatësore duke përdorur parametra të ndryshëm për të identifikuar faktorët e rrezikut të sjelljes dhe psikosociale që mund të parashikojnë vdekjen nga CVA dhe vdekjen e parakohshme për çfarëdo arsye,” tha autori i studimit Dr Shahar Lev-Ari.

Në fillim të studimit 32-vjeçar, pjesëmarrësve iu kërkua të rendisin nivelin e tyre të kënaqësisë në martesë në një shkallë prej 1, shumë të suksesshëm) në 4, të pasuksesshëm. Gjatë 32 viteve të ndjekjes, 5,736 subjekte vdiqën, dhe 595 vdiqën nga një goditje në tru. Shkalla e vdekshmërisë nga goditjet në tru u rrit me 69.2 përqind nga 24.0 në grupin më të kënaqur në 40.6 në grupin më pak të kënaqur, zbuluan autorët. Normat e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet u rritën me 19 përqind nga 248.5 në grupin më të kënaqur në 295.3 në grupin më pak të kënaqur.

2

Një analizë e ndjeshmërisë zbuloi se shkalla e vdekshmërisë së vullnetarëve të rinj – ata nën 50 vjeç – në kategorinë më pak të kënaqur në rekrutim ishte 39.4 përqind më e lartë se ata në kategorinë më të kënaqur. Një rritje më pak dramatike prej 6.5 përqind u pa tek pjesëmarrësit e vjetër të studimit. “Në një moshë më të madhe, hendeku është më i vogël, ndoshta për shkak të proceseve të përshtatjes që kalojnë partnerët e jetës me kalimin e kohës”, sipas Lev-Ari. Përveç kësaj, studiuesit kryen një analizë statistikore të të gjithë faktorëve të njohur të riskut, të cilët kontribuojnë në vdekjen nga sëmundjet kardiovaskulare, të tilla si diabeti, hipertensioni, BMI e tepërt dhe statusi socio-ekonomik.

Ata zbuluan se rreziku relativ për vdekjen për çfarëdolloj arsyeje midis të martuarve të palumtur kundrejt atyre të lumtur, ishte 1.21 më i lartë në mesin e atyre që nuk ishin të kënaqur me martesat e tyre. Kjo normë është e ngjashme me të dhënat në literaturë në lidhje me duhanpirësit dhe ata që bëjnë një jetë sedentare, shpjegoi ekipi. “Këto gjetje ishin në përputhje me studimet e tjera që kanë treguar efektivitetin e programeve arsimore që nxisin partneritete të mira në jetë, si pjesë e një strategjie kombëtare për të promovuar shëndetin dhe mirëqenien për publikun në përgjithësi,” tha Lev-Ari.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi DailyMail

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected]ama.com.al / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top