Marrëdhënie

May 26, 2020 | 8:02

Pse ndryshon lidhja në çift kur jemi me pushime?

Pushimet verore janë një provë për çdo çift, duke parë që kalon nga ndarja e disa orëve në ditë dhe fundjavave në qëndrimin bashkë për 24 orë. Kërkojnë një përshtatje, e cila mund të jetë një sukses ose një dështim, bazuar në karakteristikat e marrëdhënies së çiftit dhe fleksibilitetit psikologjik të partnerëve. Në këtë artikull do t’ju shpjegojmë pse marrëdhëniet në çift mund të kërcënohen nga pushimet, cilat janë konfliktet kryesore që përjetojnë çiftet në verë dhe si t’i përmirësojnë marrëdhëniet e tyre duke ndjekur ide të thjeshta.

A ndikojnë pushimet në marrëdhënien në çift më shumë se sa në marrëdhëniet e tjera? Përgjigja është po. Raporti në çift ka disa karakteristika që e dallojnë atë nga marrëdhëniet e tjera ndërpersonale, siç janë marrëdhëniet familjare, miqësitë ose marrëdhëniet në punë. Për shembull, ndryshe nga marrëdhëniet me anëtarët e familjes, me të cilët në shumicën e rasteve kemi një lidhje që e konsiderojmë të pazbërthyeshme (çfarëdo që ndodh, gjithmonë është familja), marrëdhëniet e çiftit mund të ndikohen (bazuar në mënyrën se si shkoni, nëse do të jemi së bashku apo jo).

Në dritën e kësaj, është shumë e zakonshme që të kesh më shumë durim me të afërmit sesa me partnerët. Edhe pse pavetëdije, mendojmë faktin se partnerin e kemi zgjedhur ne, ndërsa familjen nuk mund ta zgjedhim. Në përgjithësi, ka më shumë tolerancë me anëtarët më të afërt dhe më të drejtpërdrejtë të familjes sonë (nëna, babai, vëllezërit, motrat, kushërinjtë, etj.), krahasuar me gjysmën më të mirë, me të cilët jemi më të kërkuar.

  1. Mos e shqetësoni dashurinë

Ky problem del kur, të mësuar të qëndroni për llogari më vete ose mbi të gjitha ndaj nevojave dhe detyrave personale, shohim veten “të detyruar” të përdorim një pjesë të kohës dhe hapësirës sonë t’ia dorëzojmë partnerit. Me fjalë të tjera, nëse gjatë gjithë vitit kaloni pak kohë me partnerin, sepse jeni i zënë me punën, jetën shoqërore dhe fëmijët, gjatë pushimeve verore gjithçka humbet dhe mund të ndryshojë bilancet. Çdo person, edhe nëse qëndron bashkë prej kohësh dhe shkon dakord gjatë gjithë vitit, ka interesa dhe zakone të ndryshme dhe unike. Gjatë vitit mund të përmbushim nevojat tona individuale, por gjatë pushimeve verore, është e nevojshme t’i kushtohet më shumë vëmendje interesave dhe nevojave të partnerit. Ky kusht mund të përjetohet me një lloj shqetësimi, i cili është normal, por duhet të dimë se si ta menaxhojmë atë në mënyrë korrekte dhe që të mos arrijmë në përfundimin që gjysma jonë më e mirë të jetë një burim bezdie, sepse nuk na lejon, sepse ashtu jemi mësuar të bëjmë. “Dashuria fillon kur një person ndjen që nevojat e tjetrit janë të rëndësishme po aq sa të tuat”. Harry S. Sullivan

  1. Mos i prishni pushimet me zënka

Ka çifte që grinden, sepse kanë ndjesinë se nuk po gjejnë kohë për pushimet. Ose qëndrojnë në shtëpi, shkojnë në qytet dhe takojnë familjarët, ose nisen në një udhëtim që rezulton një përvojë e shëmtuar. Në këto raste, shpërthen një konflikt kur të dy janë duke pritur që tjetri të planifikojë kohën e pushimeve ose të marrë iniciativën dhe të propozojë aktivitete. Ka të ngjarë që njëri prej tyre të ketë miratuar rolin e atij që “propozon dhe drejton” dhe tjetri, rolin e atij që “bën dhe nuk merr iniciativë”. Mund të ndodhë që për një nga dy partnerët nuk është e lehtë të propozohen aktivitete rekreative gjatë pushimeve dhe për pasojë, tjetri është përgjegjës për propozimin dhe planifikimin. Konflikti lind kur ai që “propozon dhe drejton” lodhet nga të marrit iniciativa, kështu që përgjegjësia për planifikimin e pushimeve bie mbi tjetrin, i cili nuk mund ta bëjë atë, sepse ai kurrë nuk e ka bërë më parë. Në këtë mënyrë, të dy partnerët ia atribuojnë njëri-tjetrit përgjegjësinë e organizimit, dhe, pasi askush nuk e merr përgjegjësinë për situatën (secili për arsye personale), pushimet bëhen një moment qortimesh.

  1. Papritur vë re se gjithçka nuk shkon

Është normale të shohësh te partneri, sjelljet dhe qëndrimet që na pëlqejnë më pak apo më shumë, dhe gjithmonë shpresojmë se si duhet të jetë personi me të cilin jemi lidhur. Sa më shumë kohë që kalojmë me një person, aq më normale është për ne që të na japin shqetësime me defektet që vëmë re. Kur kalojmë më shumë kohë me partnerin tonë, kemi ndjesinë se ajo që na shqetëson, na pengon edhe më shumë. Në vend të zhvillimit të tolerancës, dobësia jonë rritet.

Për shembull, nëse normalisht na shqetëson se gjysma jonë më e mirë është i ngadalshëm kur ngrihemi në mëngjes, mund të përjetojmë nivele të larta shqetësimi gjatë pushimeve. Kjo për shkak se ky zakon mund t’ju çojë të mos bëni asgjë në mëngjes, të mbërrini vonë në vendet që dëshironi të vizitoni ose të keni ndjesinë se partneri juaj po ju ngadalëson dhe ndalon së shijuari  pushimet tuaja. Konflikti lind kur vëmë re më shumë karakteristikat që nuk na pëlqejnë te partneri, në krahasim me ato që na pëlqejnë.

Për më tepër, njerëzit në përgjithësi bëhen më të kërkuar ndaj të tjerëve gjatë pushimeve, sepse presin gjatë gjithë vitit duke investuar kohë dhe para. Për këto arsye, gjatë pushimeve mbajmë një diferencë më të ngushtë tolerance ndaj frustrimit, duam që gjithçka të jetë e përkryer dhe tolerojmë më pak pengesat që, në fakt, në raste të tjera do t’i pranonim pa ndryshuar.

Si ndikojnë pushimet në marrëdhënien e një çifti?

Vera dhe pushimet sjellin disa ndryshime shumë të rëndësishme në jetën tonë të përditshme. Gjatë pjesës më të madhe të vitit jemi të vëmendshëm ndaj orareve, zakoneve, detyrave (fëmijëve, punës) dhe çifti mbetet në plan të dytë. Për këtë arsye, jeni më shumë të fokusuar te puna, më shumë si një ekip sesa si një çift romantik. Me ardhjen e verës, çifti kalon në plan të parë, sepse është periudha në të cilën kanë më shumë kohë të lirë për të qenë së bashku. Duke i kushtuar më shumë vëmendje dhe kohë njëri-tjetrit, lindin për pasojë edhe një sërë problemesh që, nëse nuk menaxhohen siç duhet, përfundojnë duke shkaktuar konflikte ose probleme.

A është e pashmangshme kriza në çift gjatë pushimeve?

Jo, absolutisht jo. Është e vërtetë që gjatë pushimeve shumë çifte vihen në provë. Megjithatë, marrëdhënia mbahet e shëndetshme dhe e fortë. Mund të ketë diskutime gjatë pushimeve, si rezultat i kohës së shpenzuar me partnerin, por kjo nuk sjell domosdoshmërisht krizë të çiftit. Idealja për të mos pasur një krizë gjatë pushimeve verore është të punosh në një nivel personal. Për këtë qëllim, ju paraqesim disa ide praktike për përmirësimin dhe rritjen e marrëdhënieve tuaja.

 

Përgatiti: Orjona TRESA | Botuar në Revistën “Psikologjia”, Nr. 146

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top