FB

December 20, 2021 | 8:05

Si i përjetoni Krishtlindjet? 4 personalitete identifikuese. Po ju ku e gjeni veten?

Mes dashurisë për traditën e festave dhe stresit të blerjeve e përgatitjeve, këtu janë personalitetet dhe zakonet e tyre gjatë kësaj periudhe të vitit.

0

Ka nga ata që e duan të gjithë sezonin e festave, më shumë se 6 nga 10 (65%), me një vrull të veçantë (Belgjika dhe Holanda, nga ana tjetër, regjistrojnë vrullin më të vogël (të dyja 52%). Mund të lexohet në raportin “Ndjenjat festive: si ndikon identiteti në mënyrën se si ne i festojmë festat” zhvilluar nga Klarna, e cila kreu një anketë me 18,000 konsumatorë në 18 shtete, duke analizuar se si trajtohet sezoni i festave në anë të ndryshme të botës.

3

Identifikimi i konsumatorit: 5 personalitetet e festave

Ekspertët, në bashkëpunim me psikologen Kate Nightingale, shqyrtuan rezultatet e studimit, duke identifikuar qëndrime specifike ndaj festave dhe dhuratave. Doli se profilet e konsumatorëve, mund të grupohen në pesë personalitete të dallueshme:

• Entuziastët dhe Mjeshtrit e Festave janë ata që i duan më shumë Krishtlindjet: ata çmenden për blerjet e Krishtlindjeve (pothuajse dyfishi i mesatares, që është 48%). Mbi 9 nga 10 (përkatësisht 91% dhe 92%) janë në kërkim të dhuratave interesante, ndoshta me një çmim të mirë (përkatësisht 84% dhe 92%). Megjithatë, entuziastët kanë pak më shumë gjasa të festojnë me familjet e tyre, ndërsa Mjeshtrit duan t’i festojnë me të gjithë.

• Grumbulluesit janë të përqendruar te familja, duket se nuk i pëlqejnë shumë blerjet (27%), por kur hyjnë në të janë të vendosur të gjejnë dhurata domethënëse (47%).

• Pragmatistët i bëjnë gjërat siç duhet: kur blejnë, 1 në 2 (50%) kërkojnë ofertat më të mira dhe pothuajse 2 në 5 (39%) preferojnë dhurata miqësore me mjedisin.

• Njerëzit indiferentë nuk ndjekin shumë trendet (dhe as nuk blejnë shumë dhurata), por kur i bëjnë ata janë shumë spontan: më shumë se gjysma (54%) blejnë një dhuratë kur shohin diçka që mund t’u pëlqejë, më shumë se dyfishi i mesatares globale (21 %).

5

Pikat kryesore të studimit argëtues:

Shenjat e zodiakut, identiteti seksual dhe radha e lindjes janë ndër faktorët që ndikojnë më shumë në sjelljen blerëse:

• Komuniteti LGBTQIA + është më i ndërgjegjshëm për mjedisin: mes atyre që janë pjesë e tij, pothuajse 1 në 2 (48%) zgjedhin dhurata ekologjike (më shumë se mesatarja globale, në 43%).

• Fëmijët e mesëm duan dhurata me stil dhe në trend (8%).

• Peshqit pëlqejnë më shumë të blejnë dhurata për Krishtlindje (50%) dhe më shumë se 3 në 5 (61%) duan të gjejnë dhurata vërtet domethënëse.

4

• Burrat janë pothuajse dy herë më të vëmendshëm ndaj markave sesa femrat, si në dhënien e dhuratave (10% kundrejt 6%) ashtu edhe në marrjen e tyre (9% kundrejt 5%).

• Mijëvjeçarët kanë qenë largpamës: 4 nga 10 (25%) fillojnë të blejnë dhurata që në shtator-tetor, plus ata priren të shqetësohen për financat e tyre (37%). Së bashku me Gen X, ata kanë më shumë gjasa të riciklojnë një dhuratë të padëshiruar duke ia dhënë dikujt tjetër (16%).

• Amerikanët janë më entuziastët (51%) për të veshur pulovra të Krishtlindjeve, ndërsa gjermanët janë vetëm njerëzit që i duan më pak (29%).

• Vëllezërit e motrat më të mëdhenj kanë gati dy herë më shumë gjasa të dëgjojnë “All I Want for Christmas is You” të Mariah Carey gjatë gjithë vitit (13%) sesa vëllezërit e motrat më të vegjël (8%).

• Shumica e njerëzve (58%) ende mendojnë se Babagjyshi duhet të jetë mashkull, edhe në komunitetin LGBTQIA + (53%).

• 1 në 10 konsumatorë do të kthente fshehurazi një dhuratë të padëshiruar në vendin e blerjes dhe pothuajse i njëjti numër (8%) do ta fshihte atë në dollap.

2

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi ansa.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top