FB

September 15, 2021 | 8:05

Posta / “Fëmija im shtatë vjeç ka frikë të shkojë në dhomë apo në tualet vetëm”

Pyetje: Fëmija im shtatëvjeçar ka frikë të mos shkojë lart vetë. Është përkeqësuar javët e fundit, sepse ai nuk dëshiron të shkojë në dhomën vetëm apo edhe në banjë. Ne jetojmë në një shtëpi të vogël kështu që nuk jemi kurrë larg njëri-tjetrit.

1

Përgjigje: Djali juaj po vuan nga ankthi i ndarjes, që do të thotë se shqetësohet dhe mërzitet kur ndahet nga prindi i tij. Ndërsa kjo është shumë normale për një fëmijë dy ose tre vjeç, problematike bëhet kur fëmijët rriten, kur mund të ndërhyjë në marrjen dhe bërjen e gjërave normale.

Në kohën e kovidit, me fëmijët e shkëputur nga kontaktet normale shoqërore dhe të mbyllur me prindërit në shtëpi, ka pasur një rritje të këtij lloji ankthi. Lajmi i mirë është se ka disa hapa të thjeshtë që mund të ndiqni për ta ndihmuar atë të menaxhojë.

Së pari, është e rëndësishme që të jetë shumë i ndjeshëm dhe mirëkuptues. Mos e qortoni djalin tuaj për mënyrën se si ndihet dhe komunikoni se shumë fëmijë mund të ndihen në këtë mënyrë.

Së dyti, merrni miratimin e djalit tuaj për të ndërmarrë hapa për të kapërcyer ankthin e tij. Ju mund të thoni “mund të jetë pak ankthioze… do të doje të mësoje si të shkosh vetë në tualet?” Pastaj ndajeni detyrën në hapa të vegjël që djali juaj të mund t’i trajtojë një e nga një me ndihmën tuaj.

Këto mund të përfshijnë:

1)Shkoni në banjë me bashkë, ndërsa ju prisni brenda.

2)Prisni jashtë me derën e hapur ku ai mund t’ju shohë.

3)Ti jashtë me derën e mbyllur, por duke folur me të për ta qetësuar.

4)Ti jashtë, duke përdorur biseda më pak siguruese.

5)Shkoni në dhomën tjetër për një minutë, por kthehuni para se të fëmija të përfundojë.

 

Çelësi është të filloni nga hapat e vegjël dhe secilin prej tyre më të vogël nga hapi i fundit. Pasi të ndihet mirë duke bërë një hap pa ankth, atëherë (dhe vetëm atëherë) përparoni me hapin tjetër. Ju dëshironi të vazhdoni me ritmin e tij. Ju mund të rrisni motivimin e tij duke e lavdëruar për trimërinë dhe përpjekjen e tij dhe duke siguruar një shpërblim sa herë që ai kalon në hapin tjetër.

Kjo qasje graduale dhe e durueshme për të kapërcyer ankthin e ndarjes zakonisht mirëfunksionon në shumicën e situatave, por kërkoni mbështetje të mëtejshme nga një profesionist i shëndetit mendor nëse keni nevojë për udhëzime të mëtejshme.

*John Sharry është themelues i Parents Plus Charity dhe profesor ndihmës në Shkollën e Psikologjisë UCD.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi irishtimes.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top